Откриха шест центъра за настаняване на деца, разкриват се над 100 работни места

Шестте нови центъра за настаняване на деца, изведени от специализирани институции вече са готови

Успешно приключиха строителните дейности на шестте Центъра за настаняване от семеен тип, за деца изведени от специализирани институции, известяват от сайта на Община Плевен.
Общо 84 деца с увреждания, изведени от специализирани институции, ще намерят среда близка до семейната в тези шест центъра. Капацитетът на всеки един от тях е 12 разкрити места, плюс две места за кризисно настаняване.  Шестте къщички се намират на различи места в Плевен, в близост до здравни заведения - в жк "Дружба" - на ул. „Трите бора“, в жк „Сторгозия“ - на ул. „Люляк“, на ул. „Бяло море“ и  на ул. „Гургулят“. При строителството на центровете и прилежащите дворни пространства са спазени всички изисквания за изграждане на достъпна архитектурна среда – тактилни настилки, рампи, подемници и асансьори, а където е необходимо, са поставени специални елементи за придвижване на незрящи.

Над  100 работни места за социални работници, психолози, педагози, детегледачи и възпитатели ще бъдат разкрити в новопостроените шест социални звена, информира кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

Проектът на Община Плевен „Разширяване на мрежата от резидентни социални услуги в общността за деца в риск (изграждане на 6 центъра за настаняване, от семеен тип, за деца изведени от специализирани институции)” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Договорът за финансиране на стойност 4 173 703 лв. беше подписан на 21 август 2012 г., с продължителност на изпълнение 24 месеца.