Председателят на ОбС - Плевен Дарин Ангелов уважи курбана в село Бохот

Кметът на село Бохот възстанови прекъснатите традиции

Председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов присъства на курбана на село Бохот. Традицията, прекъсната в последните години, бе възстановена от настоящия кмет на селото Цветан Кънев, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ - Плевен.

Както изисква българската традиция празникът започна с водосвет, отслужено от местния свещеник. Той благослови курбана, хляба и виното и призова свети Илия да закриля жителите на селото.

„Нека този празник, завещан от нашите прадеди, ни учи на мъдрост и ни прави още по-отговорни и по-добронамерени. Нека взаимното уважение помежду ни да расте и  заедно да работим за нашето общо бъдеще. Желая ви весело изкарване. Бъдете здрави.”, каза кметът на село Бохот Цветан Кънев.

Председателят на плевенския Общински съвет Дарин Ангелов благодари за поканата да присъства на празника на селото, посветен на свети Илия. „Хубаво е, че както разбрах от кмета, за първи път се прави по този начин празника на селото. Това е един приятен повод хората да се съберат и да се почувстват истинска общност. Възвръща се една стара традиция от миналото, която ни връща към корените ни”, каза Дарин Ангелов. Той  се ангажира да бъдат отпуснати средства за ремонт на пътя до селото и подчерта, че за параклиса в Бохот, носещ името на пророк Илия, до момента от Община Плевен са отпуснати  17 000 лева. „Надявам се догодина да можем да дадем още малко средства за параклиса, за иконостаса и изографисването на параклиса”, допълни Дарин Ангелов. Той подари на кмета Цветан Кънев икона по случай празника.

Курбанът продължи с изпълнения на народни танци от детска група към местното читалище и разбира се всички жители на Бохот хапнаха от традиционната курбан чорба, пожелавайки си здраве и търсейки закрилата на Свети Илия за селото.