Връщат делото на Зелов в Софийска градска прокуратура, куп нарушения в обвинителния акт!

4000 или 1400 лв. е бил подкупът?

Плевенският Окръжен съд връща делото срещу зам. кмета на града Алексей Зелов на Софийска градска прокуратура, става ясно от материалите по делото. Причината е че са допуснати нарушения на процесуалните правила от прокурора при изготвяне на обвинителния акт.

Едно от тях е, че в обвинителния акт при описването начина на подготовка, предаване и получаване на сумата, изрично е посочено, че в плика се съдържали 14 бр. банкноти по 100 лева, общо на стойност 4000 лева. Това създава противоречие в обстоятелствената част на обвинителният акт и неяснота, се казва още в материала по делото. От една страна изрично е посочено, че в плика се намирали 14 бр. банкноти от по 100 лева, които били обаче 4000, а не 1400 лева, какъвто е сбора на посочените бройки банкноти. Няма как математически 14 бр. банкноти с номинал от по 100 лева да са 4000 лева.

Друго нарушение, което са констатирали магистратите е, че в обвинителния акт е прието, че Алексей Зелов е получил сумата „загдето е извършил действия по служба-осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платежни нареждания от съответните длъжностни лица от Плевен по фактури……” Никъде в обстоятелствената част не е описано и не става ясно, в какво конкретно са се изразили тези неговите действия. Как и с кого е осигурил по-бързото подписване и плащане на платежните нареждания. Кратко, телеграфно и анонимно е посочено, че е осигурил по-бързото подписване и плащане на платежните нареждания от „съответните длъжностни лица”. Действията на обвиняемия посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт, са част от обективните признаци на състава на престъплението „ПОДКУП”. След като е прието, че обвиняемия е извършил тези действия, прокурорът бил длъжен да посочи как е станало това, с кого е разговарял и какъв е приноса на обвиняемия за да се преведат сумите според обвинителния акт на 16 и 17.04.2014 г. около обяд.

Плевенският Окръжен съд разпореди да се прекрати съдебното производство и да се върне на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила, съобразно закона. Разпореждането подлежи на протест пред Апелативен съд - Велико Търново.