Майка и баща на съд - тормозят децата си

Животът

18-08-2014, 20:08

Автор:

Веселина Кирилова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Принуждават ги и да просят

Много дела за домашно насилие за съжаление се водят в Районен съд - Плевен. Едно от тях е завършило със забрана на родителите да приближават дома, в който живеят децата им, както и да се въздържат от домашно насилие.

Драмата на децата започва още от раждането им. Бащата е осиновен от родителите си в Плевен, но е отгледан с много любов. Напуснал града, но на новото място попаднал в лоша среда, забъркал се в неприятности, след което последвали и осъдителнни решения. Това става ясно от разказа на неговата майка, която споделя пред магистратите, че по онова време се е наложило тя и мъжът й да продадт цялото си имущество, за да изплатят дълговете, които е натрупал. Той се оженил и се родили двете му деца. С майката не полагали никакви грижи за тях, живеели в изключителна бедност и мизерия, а дори ги принуждавали и да просят.

В края на месец юли, миналата година бащата се обадил на родителите си и им казал, че иска те да се грижат за децата му. Бабата и дядото ги приели, малките започнали да ходят на училище. С по-голямото дете започнал работа и психолог. Децата вече се чувствали по-спокоойни.

Няколко месеца по-късно обаче родителите посетили дома на възрастните хора, но визитата била  придружена от скандали. А следващата  - също. Поводът - паричната помощ, която получават бабата и дядото за децата. Възрастната жена заявява, че всяка тяхна среща е била придружвана със заплахи, викове, скандали, което разбира се се отразило на децата. Такава е била и последната, която дава повод на бабата и дядото да подадат молба за ограничаване на достъпа им до дома.

При последното им посещение, заплахите са били такива, че не само децата, а и съседите са се уплашили. Синът казал на баща си, който е инвалид и по никакъв начин не може да се защити, че ще го заколи като пиле. Била повикана полиция, а родителите на децата били принудени да си тръгнат.

От социалния доклад, както и от разговори с учители на децата става ясно, че след среща с родителите си те са непокойни, споделяли гняв, а след конкретния случай по-голямото дете е имало и нощни напикавания.

За съжаление родителите на децата не били склонни да приемат, че поведението на децата е в резултат от тяхното поведение, се казва още в документа по делото.

В крайна сметка съдът реши и задължи родителите на децата да се въздържат от домашнно насилие. Също така за срок от пет месеца те нямат право да приближават дома на бабата и дядото. Освен това те ще трябва да заплатят глоба в размер на 200 лв. и деловодни разноски на стойност 80 лв. В случай на неизпълнение на заповедта на съда, двамата ще бъдат задържани.

Решението може да се обжалва пред Плевенският окръжен съд в седем дневен срок от връчването му на страните.