Медицинският университет ще чества 40-годишен юбилей

Поредица от научни конференции ще има през oктомври

Медицински университет - Плевен ще чества своят 40-годишен юбилей. Той ще бъде отбелязан с поредица от научни конференции през октомври, който е наречен Юбилеен месец на науката. 

Началото ще бъде поставено с Национална научна сесия за студенти и преподаватели от медицински колежи. Тя ще се проведе от 2 до 3 октомври в Медицинския колеж. Сесията ще бъде последвана от Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари от 8 до 11 октомври. В зала „Магнум“ като част от тържествата за юбилея Плевенска филхармония ще представи концерт-спектакъла „Танцът в музиката“ на 10 октомври.

Ден на науката ще се проведе на 17 октомври като инициативата е съвместна на Медицинския университет и БАН като в ТЕЛЕЦ-Плевен ще се състои научна конференция „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието“. От 17 до 19 октомври Плевен ще е домакин и на национален конгрес по фармакология на тема „Фармакологията – от експеримента към клиниката“.

Сред акцентите в юбилейната програма е академичната лекция на проф.д-р Харалд цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина и физиология през 2008 г. С различни инициативи ще се включат и студентските организации към МУ-Плевен. Национална конференция с международно участие на Международната изследователска организация „Хасуми - България“ ще се състои на 24-25 октомври в Телекомуникационният ендкоскопски център - Плевен. Тържественото честване на 40 години от откриването на Медицинския университет в Плевен ще бъде на 31 октомври. То ще започне с шествие на Аакадемичната общност от сградата на вуза в 15 часа и ще продължи с молебен от 16 часа в храм“Свети Николай“.

Празничната вечер ще продължи с концерт на Плевенска филхармония в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ от 17 часа. В дните от 30 октомври до 1 ноември ще се проведе и конференцията „40 години МУ-Плевен“. Концерт-спектакъл „Цигулката в киното“ също е включен в юбилейната програма. Той ще бъде представен отново от Плевенска филхармония със солист плевенският цигулар Чавдар Вълков на 28 октомври в зала „Магнум“ на Втора клинична база.