Масови пожари из сухите треви в Плевенско през последните 24 часа

Горя и къща в Козар Белене

На 19 август 2014 година в 18:44 часа е съобщено за пожар в къща в село Козар Белене. Екип на РСПБЗН – Левски е погасил пожара с два автомобила. По първоначална информация причината за инцидента е неправилно ползване на нагревателни уреди. Унищожени са покривна конструкция - кв.м. 150 и домашно имущество. 

През изминалото денонощие служителите от ОУПБЗН – Плевен са погасявали пожари в сухи треви в землищата на селата Бръшляница, Бъркач, Крета, Писарово, градовете Гулянци, Левски и Никопол.
Пожарите в сухи треви са характерни за летния сезон. При настъпилото засушаване и затопляне, освен с голям разход на ресурси за противопожарните служби, те са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари.
При произшествията са унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Възникналите пожари нанесоха не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.