Ракиеният сезон е в разгара си

Животът

20-08-2014, 19:18

Снимка:

Веселина Кирилова

Автор:

Веселина Кирилова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредна незаконна казанка иззеха полицаи

Казаните в Плевен - заети

Факт е че българите обичат дa си пийват ракийка, а именно сега е времето в което се вари тя. Трябва да се има предвид, че от полицията иззеха много незаконни казани на обикновенни хора, които просто искат да имат от любимото си питие през зимата. Но законът е закон, за да се спазва. Отделен е въпросът, че за някои той не важи.

"ПлевенУтре" реши да провери вари ли се ракия в нашия град или не. Посетихме няколко казанки в града и те се оказаха със заети часове за месец напред. Желаещите да си направят ракийка са много, и въпреки че при нас работното време е до малките часове на деня пак не смогваме и връщаме хора, коментира един от казанджиите. В помещенията се вижда приготвеният материал, дърва, туби, които всеки си е подготвил и чака своят час за варене. На повечето места цената за казан от 250 литра е около 25 лева. А колко готова продукция ще излезе е божа работа, зависи от пращината, казва ни Румен, който си тръгна доволен с 45 литра. Много пъти варенето на ракия се превръща в малък празник, разказва ни пък друг казанджия. Мъжете идват подготвени като за сватба - скари, месо, сухи мезета, нагласят материала за варене и като заседнат, понякога забравят и за ракията,смее се мъжът.

Интересен факт е че на повечето места ни казаха, че средната възраст на хората, които варят ракия е около 50 години. Младите били рядкост, а тези които идвали за компания на някого им писвало да стоят, но никой не е казал че е лесно да се прави ракия, смее се чичо Митко, както той сам се нарича. И в заключение можем да кажем, че плевенчани харесват ракията, произвеждат я и си я пийват. А съветът на чичо Митко е да се консумира с вода, с шопска салата, хубава музика и добри приятели.