Със снимки на крадци "украсяват" РУМ-а

Плевен

22-08-2014, 18:11

Снимка:

Веселина Кирилова

Автор:

Веселина Кирилова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха полицая, заподозрян за кражбата на около 52 кг кокаин

Отново пожари в Плевенско заради сухи треви

Търговците пропищяха от набезите

Районът на Кооперативния пазар и РУМ – Мизия е известен с честите кражби, които в повечето случаи се правят от ромското население. Търговците от РУМ-а направо са пропищели от кражби.

Екип на „ПлевенУтре“ беше на мястото и разговаря с продавачите. Още с влизането се набива на очи снимката, на която пише „Внимание – крадла“. Качеството на снимката обаче не е много добро, защото е от охранителните камери в комплекса, и лицето й не се вижда. Само преди броени дни тази крадла без да я забележи никой си присвоява електрическа скара.

Един от търговците коментира, че няма как да се следи постоянно. Обяснява, че крадците са обиграни, използват моментите, когато има много хора в магазина и докато обръщаш внимание на клиентите си, те се възползват от момента и хукват. Не се насочват само към дребни неща – взимат каквото им трябва. „В рамките на една седмица три пъти хващам малко момче, циганче, което краде лейка, но на четвъртия път го изпуснах и то офейка“, споделя един от продавачите и пояснява, че всички откраднати стоки са за тяхна сметка.

Питаме го защо не съобщават на полицията, а той ни казва, че просто няма смисъл. Не може да опише крадеца, а се съмнява те да успеят да го открият. Категорично заявява, че кражбите са абсолютно всеки ден. От различни места в комплекса, но са ежедневие. Питаме и за патрулиращите полицаи, защото преди месеци се усети тяхното присъствие на това криминогенно място. Продавачът само поклаща глава и разказва, че те обикалят, но ромите крият тютюна и цигарите, а след като униформените си заминат те пак изваждат нелегалната стока.

Преди може би 10 години в комплекса е имало полицаи, но те са били зачислени там. Стояли са в магазина през целия ден, имали са офис и такава престъпност не е имало, разказва ни един от търговците. Само редовна охрана от служителите на закона ще ни оправи, но това вече няма как да стане, жалва се той и допълва, че ще си търпят положението. Разговаряхме и с продавачка на сладолед пред РУМ-а. Тя ни каза, че по време на пенсии в този район е ад. Джебчийките са в разгара си, а възрастните хора са най-потърпевшите. Единственото хубаво в случая е, че покрай отварянето на новия Панорама Мол наглите крадли са се поотдръпнали, не се навъртат наоколо както преди, споделя продавачката.