Откриха новопостроения параклис в Шияково

ГЕРБ-Плевен подпомогна с парични средства

Областният управител арх. Бойко Балтаков и областният секретар на ГЕРБ Плевен Ралица Добрева присъстваха на освещаването на параклиса „Света Троица” в село Шияково на 23 август 2014 г. Лично Великотърновският митрополит Григорий освети параклиса пред събралите се десетки миряни от Шияково и съседното село Ленково. Той благослови Божия храм, мироса храмовите стени и порти и освети със светена вода иконостаса и олтара, внасяйки в него антимнисът.

„Духовността винаги е била бастион на българската духовност. Камбанният звън на нашия параклис много пъти ще отбелязва моменти на радост и тъга. Построяването на този параклис беше една съкровена мечта, не само моя, но на голяма част от жителите на селото ни още преди 74 години, когато Минко Данаилов дарява този двор на църковното настоятелство, за да се построи църква. Неговият внук, който също вече не е между живите, дари камбаната за храма”, каза кметицата на Шияково Миринка Цветкова. Тя благодари на дарителите, допринесли за построяването на параклиса, като изтъкна и паричната подкрепа от ГЕРБ –Плевен.

Областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков също поздрави присъстващите с освещаването на параклиса. „23-ти август вече ще им особено значение за жителите на село Шияково, защото с тази дата ще се свърза едно от най-паметните събития в живота на едно населено място – сдобиването с Божи храм.”, каза областният управител арх. Бойко Балтаков. Той отбеляза, че отдадеността, с която дарителите къде с парични средства, къде с доброволен труд, са допринесли за построяването на параклиса, е достойна за уважение. Архитект Балтаков пожела на хората здраве, силна вяра и много щастие. По традиция след освещаването на присъстващите бе раздаден курбан за здраве и благоденствие.