Условна присъда за плевенчанин, убил 21-годишен пешеходец

Виновникът бяга от местопроизшествието

Окръжен съд – Плевен осъди на 2 години условно, плевенчанин, който е убил 21-годишен софианец, на пътя край Разсадника в града.

Инцидентът е станал през 2012 година, когато 21-годишният софианец е вървял пеша, в района на Разсадника, провел телефонен разговор и се насочил нагоре, в посока извън града. Автомобилът – убиец идвал от Плевен, а шофьорът не е видял пешеходеца и го блъска. Според свидетели плевенчанинът първо е намалил, най-вероятно чудейки се дали да спре,но след това е изчезнал. По-късно виновникът помолил свой приятел да намери човек, който да ремонтира капакът на минивана му, като обяснил, че е деформиран от паднало дърво. Автомобилът е открит в гаража на подсъдимия, като по счупеното стъкло са били открити косми, които съвпадат с тези на починалия.

От мотивите по делото разбираме, че 21-годишният софианец е страдал от травмена болест на мозъка,в следствие на пътно-транспортен инцидент през март 2012 година, с данни за травмена психоза в острия преход на тежка черепно-мозъчна травма. Освен това по време на инцидента той е бил пиян, което е оказало влияние върху сетивата и реакциите му спрямо обкръжаващата действителност.

В документите ясно е посочено, че подсъдимият е карал със съобразена скорост и е имал време да реагира и да избегне удара. Поради многото смекчаващи вината обстоятелства, като чисто съдебно минало, добри характеристични данни, а също и това че от 2009 година няма нарушения на правилника за движение по пътищата, съдът му наложи условна присъда от две години, с 3-годишен изпитателен срок. Забранява му се и да шофира през следващите две години. Присъдата може да се обжалва пред Апелативен съд- Велико Търново.