17 години без принцеса Даяна (Видео)

На търг бе продадено парче от сватбената торта на лейди Даяна

Преди 17 години, на 31 август 1997 г. Принцеса Даяна загина при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол. Кръвните тестове за алкохол показaха, че шофьорът е пил алкохол преди инцидента. Техният Мерцедес-Бенц S280 се разбива в тринадесетата колона на тунела Алма. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните. Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, включително и спекулации за заговор на МИ6.

През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото й, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта й през август 1997.

На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент.

На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство", породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.

Преди дни парченце от сватбената торта на принцеса Даяна бе продадено на търг за 1375 долара. Късчето от сладкиша е на 33 години. То било предложено в оригинална сребристо-бяла опаковка и с поздравителна картичка, с надпис: "С най-добри пожелания от техни височества принца и принцесата на Уелс".