От архива: Спартак (Плевен) аут от "А" група заради Наско Сираков?

Преди 12 години Спартак за последно бе в "А" група, Вили Вуцов напусна тима заради съмнителен двубой със Славия

Сезон 2001/02 е сред най-силните в историята на Спартак (Плевен). В този период Вили Вуцов е начело на тима, който пък се води негласно за сателит на “Левски”. Останалите отбори иронично наричат спартаклии "Левски 2" заради факта, че доста играчи заминават за Плевен – националът Предраг Пажин, Захари Сираков, Георги Георгиев, Костадин Башов, Тодор Колев, Викторио Павлов и други.

Първенството за първи път е разделено на редовен сезон и плейофи. Спартак Плевен върви отлично, до последно е кандидат за първата шестица, в която тимовете ще се борят за титлата. Втората осмица ще определи изпадащите тимове. В 23-ия кръг обаче на Спартак (Плевен) предстои домакинство на Славия, която също се бори за място сред първите шест...точно с тима от Плевен. Говори се, че мачът е уреден за победа на “белите”. Вили Вуцов обаче напуска точно преди мача. Твърди, че е получил бъбречна криза, хвърля кърпата и си тръгва. Казва, че не иска да участва в подобни уговорки. В крайна сметка Славия побеждава с 2:1. Головете вкарват Георги Владимиров и Димитър Рангелов, а между тях за кратко Мартин Камбуров изравнява за 1:1. Славия урежда мястото си в първата шестица, Спартак Плевен остава в долната половина на таблицата. В края на сезона тимът изпада и така и не се завръща повече в “А” група.

И до ден-днешен спекулациите по темата са много. Най-известната версия е, че тогавашният директор на Левски - Наско Сираков, нарежда на всички "сини" в Спартак да не се "напъват" срещу Славия. Причината са близките отношения между него и Венци Стефанов, както и това, че за Левски столичната Славия ще е по-удобен "помагач" в битката за титлата в "шестицата". Дори и Пламен Гетов, като шеф в Спартак, не успява да попречи на задкулисните игри.

Това е последният сезон на Спартак в "А" група. Вече 12 години тимът ни крета по долните дивизии, а хората чакат да видят неговото завръщане в елита на футбола.