Пуснаха Алексей Зелов от ареста

Нямало риск от укриване

Великотърновският Апелативен съд освободи от ареста бившия зам. кмет на Плевен Алексей Зелов.

От документите по делото става ясно, че съдебният състав не приема аргументите на представителя на Прокуратурата, че не е изтекъл срока на взетата мярка за неотклонение по чл.63, ал.4 от НПК. Независимо, че не е изтекъл този срок, е налице едно забавяне на наказателното производство, а тежестта на обвинението и предвидените санкции не могат да са единственият аргумент за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Магистратите считат, че забавянето на наказателното производство макар и законосъобразно, предвид сроковете за обжалване на съдебните актове, е промяна на обстоятелствата.

"Към момента не се сочат доказателства, от които да се направи безспорен извод, че има реална опасност Алексей Зелов да се укрие или извърши и друго престъпление. Напротив, от материалите по делото може да се направи извод, че към настоящият момент не съществува такава реална опасност, тоест не е налице една от предпоставките по чл.63, ал.1 от НПК. Съдът счита, че некоректно се цитира изискването залегнало в чл.5, § 1, б.”с” ЕКПЧ, в който са посочени допустимите основания за лишаване от свобода на личността. Както по-горе съдът посочи, не следва да се акцентира само върху тежестта на предявеното обвинение за извършено престъпление, като въз основа на това се обосновава „Задържането под стража”. Мярката за неотклонение не следва да се превръща в наказание. Въз основан на това съдът прие, че към настоящият етап на развитие на наказателното производство адекватна мярка за неотклонение по отношение на А.З. би била „Подписка” и първоначално взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража” следва да се измени, се казва в материалите по делото.

Припомняме, че Алексей Зелов е обвинен за взимане на подкуп, и само преди малко повече от седмимца Плевенският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение :задържане под стража".