Плевенски рокери направиха околобългарско пътешествие

Мото обиколката доказала за пореден път, че България е уникално място

Само преди няколко седмици е завършила мото обиколката на плевенски рокери. За вълнуващото пътешествие, за красотите на страната ни и затова как са ги възприемали хората, "ПлевенУтре" разговаря с Тихомир Стоянов и Милко Обретенов.

Идеята за околобългарското пътешествие, както ние го нарекохме, се е зародила още миналата година. Цяла зима са обсъждали как да се случи, през кои градове да минат, как ще се носи багажа. Набелязали са забележителности, които задължително искат да видят и така натоварили багажа и тръгнали от Плевен. Общо 22 човека – с един голям скутер, два пистови мотора, две коли, а всичко останало – чопъри. Първата им спирка е била Копривщица, а идеята е била след това да стигнат до Кюстендил, за да присъстват на мотосъбора на „Осоговски ездачи. Но пътьом са преминали и през Панагюрище. И там са разгледали забележителности, а центърът им е разбит като нашия, споделя Тихомир. Стигнали до Кюстендил, пренощували и се насочили към Сапарева баня и от там на Рилските езера. И тъй като преходът на езерата е дълъг са прекарали два дни там. След красивата гледка на Рилските езера мотористите са пътували до Асеновата крепост и Мелник.

Пътешествието им продължава до Роженския манастир, връщане до Петрич, Рупите, Попови ливади, Гоце Делчев. След това са пътували до Дуспат, до язовир Широка поляна. Там без да искат, мотористите са направили 16-километров офроуд. Искали да пренощуват на язовира, но за да се стигне дотам е трябвало да преминат отсечка, която е подходяща може би само за кросови мотори. Приключението продължава до Батак, а след това и до Триград. Там рокерите са разгледали куп забележителности. Следващата им спирка е Павел Баня, с посещаването на мотосъбор, който е бил организиран в чест на момче, което е загинало миналата година от катастрофа с мотор. Тихомир ни разказва, че загиналият моторист е бил един от най-активните хора против войната по пътищата, но за зла участ той си е отишъл именно от тази война.

А сега малко цифри – около 1500 изминати километра, над 20 посетени забележителности (мотористите си имат туристически тефтерчета), около 1000 лв. похарчени за пътешествието. Приключението е било 10—дневно, като само два пъти мотористите са спали на палатки, през останалото време са посещавали къщи за гости. Момчетата ни разказаха, че през цялото им пътешествие са карали изключително внимателно, без да нарушават правилата на движение. Всички са карали вкупом, и са били голяма атракция на всяко едно място, което са посещавали. „Да видиш на куп 12 -13 мотора не е ежедневна гледка. Всички ни се радваха, не сме имали проблеми с полицията, даже ни е съпровождала“, споделя Тихомир. Мотористът ни казва, че Батак е мястото, което всеки българин трябва да посети. „Местността в Триград е уникална. Караш и над теб скали, и ти почваш да си мислиш, и не можеш да повярваш че това е в България, и колко малък и нищожен си ти, в сравнение с природата, и какви големи поразии можеш да направиш“, допълва с чувство Милко Обретенов.

Плевенските рокери са изключително доволни и въодушевени от пътешествието си. Вече са готови и с идеи за следващото си околобългарско пътешествие, но това ще се доуточнява през идващата зима.