Разкопки на Долна Митрополия стават световно известни

Новините

06-09-2014, 15:25

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Младежите - лично ангажирани към туристическите обекти

Световнoизвестната организация Peace Child International, издаде своят каталог с най-добрите Европейски инициативи на тема „младежка безработица“, където единствената представена българска организация е Община Долна Митрополия, похвалиха се оттам. Общинската инициатива е представена наравно с инициативи на различни организации от Великобритания, Швейцария, Кипър, Холандия, Чехия, Португалия, Германия, Естония, Испания, Ирландия. Каталога е достъпен на следният линк : http://peacechild.org/eu-effective-practice-guide/features2/ По инициатива на г-жа Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, през 2012 година беше разработена „Програма за опазване на паметниците на културата и културно- историческото наследство на община Долна Митрополия”, приета с решение № 301 от 28.12.2012 г. на ОбС - Долна Митрополия.

При посещение на археологическия обект „Ад Путеа” в село Рибен се констатира изключително тежкото състояние на обекта. Обекта е със статут на Паметник на културата с национално значение, обявен в Държавен вестник – бр. 88 от 1965 г. По сведения на местни жители в последните години особено много са се активизирали иманярските разкопавания на този обект, продължаващи от години. Факт е, че независимо от регистрираните над 10 археологически обекта на територията на Общината, за първи път в нейната история се стартират дейности по проучване и спасяване на културното ни материално наследство, в което бяха ангажирани и младежи.

Описаната по-горе програма предвиди участието на младежи под ръководството на археолози от РИМ Плевен в провеждането на археологическите разкопки, което осигури работен ангажимент на младежите за месеците юли – август 2013 г. Отпуснатите средства бяха приблизително 10 000 евро, въвлечените младежи 20, за общо 20 работни дни. От една страна това повиши личната ангажираност на младите хора към опазването на паметниците, а от друга осигури възможност за придобиване на трудови навици и квалификация, което е нова практика не само на територията на Общината, а и на територията на цяла България, тъй като средствата отделени за провеждане на разкопките бяха предвидени от общинския бюджет. Обикновено практиката е да се търси европейско или държавно финансиране за подобни дейности, а не да се пренасочват средства от общинския бюджет, поради ограничеността на средствата в общинските бюджети.

Подкрепата от кмета Поля Цоновска, ръководството и общинския съвет на Община Долна Митрополия на двете големи необходимости „Провеждане на спасителни разкопки“ и „Справяне с младежката безработица“ беше израз на поставянето началото на една целенасочена политика за справяне с младежката безработица и използване на всички налични ресурси, коментират от Общината. През 2014 година се гласува почти двойно по-голям бюджет -18 000 евро и към момента на разкопките са ангажирани 22 младежа за период от 35 работни дни, което е съвсем не малко увеличение от предходната 2013 година. Още по-обнадеждаващ е и факта, че преди броени дни бяха отпуснати 7 500 евро от Министерство на Културата, с които да бъде подпомогната гореописаната практика, което осигурява възможност за разширяване на дейността и броя на обхванатите младежи. Крайната цел е разработването на туристически обект с подготвени кадри от младежи за работа в него, които са лично ангажирани от момента на самият му старт на развитие.