Заловиха бандата серийни автокрадци в Плевен

Бандата, която подлуди плевенчани през последните седмици, се оказа...малолетна

Само за денонощие служители от ОДМВР – Плевен задържаха трима автокрадци в Плевен. Упорито разследване на криминалистите по линия "Престъпления, свързани с МПС" доведе до разкриване на четири регистрирани кражби на автомобили.

На 7 септември 2014 година в 06.30 часа в полицията е получен сигнал от 69-годишен от село Гривица за изоставен лек автомобил на пътен възел село Гривица - подлез град Никопол. Незабавно са изпратени полицейски служители, които при огледа са установили  "Фолксваген Голф", спрян встрани - вдясно от пътното платно. От автомобила няма липси. След проведените оперативни действия е изяснено, че колата е обект на противозаконно отнемане от град Плевен, паркирана в междублоковото пространство на улица "Неофит Рилски". Установени са извършителите на деянието – двама 13-годишни в съучастие с 12-годишен. И тримата са от Плевен. Малолетните са разпитани от инспектор от детска педагогическа стая и са направили пълни самопризнания.

На 7 септември 2014 година в 10.20 часа в 01 РУП Плевен е получен сигнал от автопатрул за изоставен "Фолксваген-Голф" в слънчогледова нива над местността "Бала Баир" край Плевен. От автомобила няма липси. На място е установено, че колата е собственост на плевенчанин и е обект на противозаконно отнемане. Оперативна информация и извършени процесуално-следствени действия са изяснили, че тримата малолетни на 7 септември 2014 година от паркинг на блок "Спартак" на улица «Георги Кочев» в Плевен са откраднали колата.

В хода на разследването се установило, че тримата са извършили още престъпления. На 7 септември 2014 година около 10:30 часа на първокласен път, вдясно на пътното платно в посока град София, служители на Първо РУП-Плевен са намерили изоставен лек автомобил "Фолксваген-Голф". От извършения оглед не са установиха липси и нанесени щети. Изяснило се е, че колата е собственост и с ползвател 69-годишен от село Гривица. Потърпевшият е обявил автомобила за издирване на 7 септември. "Фолксваген"-ът е върнат на собственика срещу разписка. И при трите престъпления в колите малолетните са прониквали с подправени ключове. Уведомен е прокурор от РП Плевен за престъпление по чл. 346, ал.2, т.1 от НК. Образувано е досъдебно производство.

В бюлетин на полицията е отразено, че на 5 септември 2014 година около 22.30 часа 41-годишен е  заявил, че за времето от 21 часа до 22 часа от паркинг в ж.к. "Воден" в Плевен е извършена кражба на ползвания от него лек автомобил "Опел Корса". Около 23.50 часа при обход полицейски екип е открил лекия автомобил на главен път над местността "Бала Баир" в посока гр. Русе. Автомобилът е намерен със спукани предна и задна десни гуми и напълно деформирани джанти и свалени стъкла на вратите. Установено е, че извършителите са тримата малолетни. Работата по документиране на престъплението продължава.