Как да действаме при наводнение!?

От МВР - Плевен дават указания

Тепърва предстои есента, а валежите със сигурност няма да спрат. И след наводненията в много български градове от МВР - Плевен дават указания как именно трябва да се процедира при такова бедствие. Ето това е текстът, публикуван на страницата на министреството.

При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на ПБЗН или местната власт. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти!  Изключете газта и електричеството !

При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на ПБЗН или дежурния при общински съвет за сигурност за местонахождението си ! Ако се намирате близо до коритото на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение!

При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези, и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе!

При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата!

Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода! Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото!

Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на телефон 112. При липса на такава възможност предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора!

При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени !

Спазвайте указанията и реда, установен от органите на МВР!