Лятната АНТИСПИН кампания продължава

Бъди в час! Научи своя HIV статус

АНТИСПИН инициативата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” продължава. От началото на кампанията на 4 август, броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 3 324 лица в цялата стран, научаваме от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

Най-много желаещи да се тестват за ХИВ има в областите Варна (754 души), Бургас (297 души), Стара Загора (213 души), Русе (192 души), София (178 души), Благоевград (158 души) и Кърджали (157 души). В останалите региони, където се включва и нашият град, броят на изследваните за ХИВ лица е под 150 души. Любопитен факт е, че най-младият изследвал се е на 17 години, а най-възрастният е на 64 годишни.

Лятната АНТИСПИН кампания се провежда за 11-та поредна година и обединява усилията на 50 неправителствени организации, които изпълняват дейности по превенция на ХИВ сред групи в риск със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, медицински екипи в 17 мобилни кабинети, както и в кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране за СПИН, които се намират в Регионалните здравни инспекции.

"Бъди в час! Научи своя HIV статус анонимно и безплатно" е и мотото на кампанията.