Дневниците на една плевенчанка в Германия: Епизод 2

"Семейните ценности в Германия са поставени на високо ниво", разказва плевенчанката Вероника Илиева

Предлагаме ви втори епизод от поредицата "Дневниците на една плевенчанка в Германия". Вероника Илиева е момичето, което ни запознава с живота си зад граница и разказва за порядките на немците.

"Здрaвейте. Пак съм аз, момичето от вашия град, което живее в Германия. Тази седмица беше вълнуваща за мен и нямах търпение да ви пиша, за да споделя част от изживяното от престоя си до този момент. В последните дни съм особено развълнувана за курсовете по немски език, които скоро ще продължа до по-високо ниво на владеене, а и да не забравя за английския, на който също наблягам.

Та нека се върна към Германия. И защо не да не обърна внимание на тяхната кухня и семейни отношения? Първото нещо, което опитах типично германско бе къри-вурст, Не знам как ви звучи, но това всъщност е кренвирш с кетчуп и подправка къри. Може би една от най-популярните храни за "на крак" тук. Мога да кажа че немците са луди по аспержи и картофи във всякакъв вид. А само, ако знаете, какво представлява домашната немска супа - с два или три различни вида вурст, няколко вида зеленчуци(накъде е и без картофите) и в бульона - всичко това. Несъмнено звучи странно, но е вкусно.

Семейните отношения в Германия пък са доста топли. Хората са открити един към друг и това е страхотно. Най-впечатлена съм от отношението между майките и децата. Нали знаете как зад блока или на детски площадки чувате истеричните викове на някоя майка към детето й? И то за какво - за нищо, само за създаване на стрес и напрежение. Тук това го няма, поне не е общоприето. Всичко се постига със спокойно обяснение и търпение. Внимание се обръща и към вечерята, тъй като денем всички са на работа и само това е моментът, в който могат да седнат заедно на една маса и да се видят на спокойствие. Повечето семейства с деца дори използват всеки свободен ден, за да се забавляват и да се отдадат един на друг. Убедих се, че немците гледат на семейството като основна ценност и са го поставили на високо ниво в битието си."

Очаквайте продължение...