В Червен бряг отчетоха успешен старт на учебната година

Кметът на Червен бряг с подаръци за всички 230 първолаци

На 15 септември всички училища в Община Червен бряг отвориха врати, за да посрещнат своите възпитаници. И тази година за всички деца в общината от 1 до 4 клас, както и за тези в подготвителните групи, са осигури необходимите средства за безплатни закуски. Осигурен е и безплатен транспорт за пътуващите над 400 ученици до 16-годишна възраст, както и за 40-те деца /5 и 6 годишни/, пътуващи от с. Горник до филиал „Мир” на ОДЗ „Зора” в Червен бряг. За бъдещите първокласници – децата в подготвителните групи в детските градини и за учениците от 1 до 7 клас са осигурени безплатни учебни помагала и учебници. В средищните училища на територията на общината е създадена организация за целодневно обучение на учениците от 1 до 4-ти клас, вече има обособени и полуинтернатни групи от по-горните класове.

За първия учебен ден Кметът на Община Червен бряг подари на всичките 230 първокласници книжката „Моята Родина България” и изпрати поздравителни адреси до всички учебни и детски заведения с пожелания за успешна 2014/2015 учебна година. На 15 септември граноначалникът присъства на тържествената церемония в СОУ „Хр. Смирненски” в гр. Койнаре, селището, което тази година чества 40-годишнината от обявяването му за град. Заедно с Председателя на ОбС Червен бряг и народния представител в 42-то НС инж. Пламен Тачев, г-н Фильовски откри и новоремонтираната Спортна зала в Койнаре. С осигурените 72 хил. лв. от общинския бюджет, Залата беше санирана, направен беше основен ремонт на баните и съблекалните. Така от тази учебна година учениците от СОУ „Хр. Смирненски” в Койнаре, които не разполагаха с физкултурен салон, ще имат възможност да провеждат часовете по физическо възпитание в ремонтирания и обновен салон „Спартак” в Спортната зала.

В последните няколко години видимо се подобри материално-техническата база на училищата и детските градини, особено в тези, работещи по различни европейски проекти, както и по Националните програми на МОН. С 13 новооборудвани учебни кабинета посрещна ОУ „Хр. Смирненски” в Червен бряг своите възпитаници на 15-ти септември. Скоро още 2 учебни и 3 детски заведения в общината ще имат възможността да модернизират своите бази. Средствата за целта са осигурени по Национална програма на МОН „Модернизация на материално-техническата база в училище”, Модул „Подобряване на училищната среда – оборудване и обзавеждане”: ОДЗ „Снежанка” – с. Радомирци /29 502 лв./, ОДЗ „Пролет” гр. Койнаре /39 960 лв./, ОДЗ „Зора” Червен бряг /34 878 лв./, СОУ „Д-р Петър Берон” /28 459 лв./ и ОУ „Отец Паисий” с. Радомирци /5 945 лв./. Кметът припомни, че преди началото на учебната година са предприети всички мерки за обезопасяване районите около училища и детски градини. „Оттук нататък всичко е в ръцете на гражданите, те трябва да бъдат внимателни и съвестни. Всички учебни заведения на територията на общината отвориха врати, няма неприключили ремонти или наводнени учебни сгради. За нас е важно, че всички наши учебни заведения на посрещнаха в пълна готовност 15 септември ", коментира Павлин Фильовски.