Цецка Цачева: Трябва да върнем доверието, което България е загубила

"В първите няколко месеца на новия програмен период трябва да върнем доверието, което България е загубила", заяви Цецка Цачева на среща с жителите на Левски

„Когато се участва по европейски програми, когато се печелят тези програми със средствата от европейската солидарност, се откриват нови работни места и действително се произвежда продукция, която има реализация на пазара. Сега стартира новият програмен период. В първите няколко месеца трябва да върнем доверието, което България е загубила в европейските партньори и отново да бъдат отворени тези програми.” Това каза при среща с жителите на град Левски Цецка Цачева, водач на листата на ПП ГЕРБ в Плевен.

Цачева обясни, че по времето на кабинета „Борисов“, държавата е отпускала помощи и субсидии от държавния бюджет за сектор „Земеделие”, но това се е случвало до 2012 година, тъй като 2013 и 2014 г. са нулеви за европейските програми за сектора.

„За съжаление, при присъединяването на България 2007 г. към ЕС така е подписан договорът, че европейската субсидията в отрасъл земеделие не беше справедливо пропорционално разпределена между различните сектори в земеделието. Основно парите отиваха при зърнопроизводителите за сметка на зеленчукопроизводители, овощари, пчелари, животновъди”, допълни Цачева.

По думите й държавният бюджет не стига за финансиране на производството, както и за останалите политики, които също са важни – социални дейности, здравеопазване, образование. Това може да стане само чрез кандидатстване по европейски проекти и спечелването им.