Днес стартират Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен тази вечер ще бъде открит 29-ият Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен тази вечер ще бъде открит 29-ият Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Фестивалът е един от най-старите по рода си у нас и сред най-известните в музикалните среди по света български форуми на културата.

Тази година той е посветен на 90-годишнината от рождението на голямата българска оперна певица Катя Попова, която е родена в Плевен. Фестът ще премине под патронажа на кмета проф.Димитър Стойков.

Първият концерт тази вечер започва от 19.00 ч. в Драматично-кукления театър "Иван Радоев" при свободен вход, предава БТА. Програмата включва арии и дуети из оперите "Дон Карлос" на Верди и "Евгений Онегин" от Чайковски. Солисти ще бъдат Доротея Доротеева /сопран/ и Петър Димов /баритон/ в съпровод на Плевенската филхармония под ръководството на главния диригент, маестро Деян Павлов. Във втората част ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на Ян Сибелиус с гост-солист белгийският цигулар Марк Бушков. Фестивалът ще продължи всяка вечер до 26 септември. В него ще се представят ярки таланти от България, Белгия Украйна и Сърбия - носители на награди от престижни музикални конкурси.