С блестящ концерт започна фестивалът "Катя Попова"

Лауреатски дни "Катя Попова" - духовен празник за Плевен

"Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" е уникален духовен празник за Плевен близо половин век", заяви в словото си при откриването кметът проф. Димитър Стойков. Той отбеляза, че културното събитие тази година е посветено на 90-годишнината от рождението на незабравимата оперна прима Катя Попова и подчерта, че плевенчани се гордеят с това, че тя е доказала в своя жизнен и творчески път голямата обич, която храни към своята Родина и своя роден град, предава БТА.

Двадесет и деветото издание на фестивала, носещ нейното име, снощи бе открито с блестящ концерт, в който връх отбеляза изпълнението на белгийския цигулар Марк Бушков. С интерпретацията си на Концерта за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус в съпровод на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Деян Павлов младият изпълнител получи бурни аплаузи и бе извикан на бис от публиката. Диригентът Павлов се ръкува и благодари лично на всеки един от 50-те музиканти на сцената след финала на концерта. В първата част на програмата прозвучаха арии из опери на Верди и Чайковски, изпълнени от младите певци Доротея Доротеева /сопран/ и Петър Димов /баритон/.

Тази година в Лауреатските дни ще се изявят общо 13 изпълнители, спечелили близо 500 награди от конкурси по цял свят, казаха организаторите.