Стотина работници от "Топлофикация" - Плевен блокираха главния път за Русе

Служителите поискаха оставката на шефовете на НЕК и ЕСО

Около стотина служители на Топлофикация - Плевен се пуснаха на протест и затвориха дясната лента за движение на главния път Плевен - Русе. От 13:00 до 14:00 часа движението в посока Русе беше отбито по обиколен маршрут.

Действията на работниците бяха продиктувани от това, че от месец май до сега, НЕК не им е изплатила задълженията си за изкупена електрическа енергия. Това довело до задлъжняваме към "Булгаргаз" и в медиите се говори, че Топлофикация Плевен е сред дружествата в страната с най-големите задължения към "Булгаргаз", което всъщност не е вярно.

Неизпълнените вземания към НЕК са за 27,4 милиона лева, а задълженията към ‘Булгаргаз" - 26,2 милиона лева. Зам.-изпълнителният директор на Топлофикация - Плевен Йордан Василев заяви, че през следващите дни за по 1 час ще спират движението на Главен път София - Русе и очакват до 26 септември конкретен отговор от НЕК, в противен случай протестните действия ще се пренесат в столицата.

Плевенската „Топлофикация” е трета по големина у нас – след София и Пловдив – с 28 000 битови абонати и 1600 стопански потребители, които могат да пострадат заради неиздължените плащания.