Украински виртуоз закри Лауреатски дни "Катя Попова"

Станислав Христенко постави блестящ финален акорд на 29-тия фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

Станислав Христенко от Украйна постави блестящ финален акорд на 29-тото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен, предава БТА.

Пианистът, който е спечелил първите места на престижни конкурси по света, солист на сцените на четири континента, се представи снощи в блестяща форма с Плевенската филхармония под диригентството на маестро Йордан Дафов. След изключителното му изпълнение в Концерта за пиано и оркестър номер "1" от Чайковски, публиката го извика на бис с възгласи "браво".

В заключителния концерт преди него се представиха младите български музиканти Надя Стоилова /флейта/ и Камелия Първанова - Кем /виола/. С тяхното ярко участие като солисти прозвучаха съответно Концерт за флейта и оркестър номер "2" от Моцарт и "Фантазия" от Хумел. В четири фестивални вечери публиката в Плевен се срещна с изпълнителското майсторство на 13 гост-солисти, които общо са спечелили 500 награди от конкурси у нас и по света. Следващото издание на Лауреатски дни "Катя Попова" ще отбележи половин век от началото на фестивала - един от най-старите в България, запазен до днес благодарение на Плевенската филхармония, на отношението на местните общински власти и на каузата - да привлича млади дарования от цял свят, спечелили престижни състезания в областта на класическата музика.