Томислав Дончев: Най-добрата комбинация е силен устрем за реформи, изцяло финансиран с европейски пари

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев посети изградените по европейски проект къщи за настаняване на деца в Плевен

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, водачът на листата за Плевен Цецка Цачева и кандидатите за народни представители Владислав Николов, Мартин Митев и Ралица Добрева посетиха изградените по европейски проект къщи за настаняване на деца, лишени от родителски грижи.Томислав Дончев припомни, че при старта на реформата за извеждане на децата, лишени от родителска грижа от институциите е имало доста скептицизъм по отношение на това, че България няма да има сили да я направи.

„Подкрепата идваше от Брюксел не вътре от страната. Пет години след това деинституционализацията е в ход. Тя не е събитие, аз горд съм да кажа, че това вече е необратим процес.”, каза Томислав Дончев. Според него най-големият успех на деинституционализацията е, че отношението на хората е променено.

„Разбира се социалната инфраструктура е много важна. Без нея не може. В началото имахме ужасни проблеми. Имахме общности, които не искаха построяването на подобни защитени жилища или на центрове за настаняване от семеен тип. Голямата цел е България да се грижи за децата си. За разлика от тези деца, които растат в семейство, малчуганите и младежите, които имат нужда от подобна грижа нямат семейство, което да се грижи за тях, затова те са наша грижа. Основният въпрос е държавата да създаде такива условия, че да не си позволява да губи деца както се е случвало преди. Като казвам да губи не само физически, а да не ги губи като нормални човешки същества, личности, които могат да се развиват и да се интегрират в обществото. Дай Боже след пет или шест години, когато процесът ще е по-скоро във финална фаза да можем да се похвалим и да се гордеем че сме направили една сложна тежка реформа не и без съпротива. Дай Боже това да ни даде сили да направим още реформи, от които България има нужда. Междувпрочем това е най-добрата възможна комбинация. Силен реформаторски устрем, изцяло финансиран с европейски пари.” , каза Томислав Дончев.

Евродепутатaт от ГЕРБ подчерта, че това е едно от малкото неща, за които България е давана за пример.