Какво се случва с новото депо за битови отпадъци край Плевен?

Първата клетка на новото депо за битови отпадъци край Плевен ще бъде готова в началото на 2015 г.

Първата клетка на новото регионално депо за твърди битови отпадъци край Плевен ще бъде готова в началото на 2015 г. Това съобщи в пресклуба на БТА кметът проф. Димитър Стойков. Той е убеден, че изоставането ще бъде преодоляно и съоръжението ще бъде готово през януари.

Проблемът в изграждането на депото възникнал при появата на свлачище. Общината осигурила 1,1 милиона лева собствени средства за укрепване на обекта и строителство на подпорна стена. След това получила от екоминистерството 3,5 милиона лева и строителните работи били ускорени.

"По сметката на общината пристигнаха 4 милиона лева, заявили сме още 7 милиона и се надяваме да ги получим", каза Стойков. Той уточни, че ще изградят към депото пречиствателна станция, за да бъде пуснато в експлоатация. Общината вече е внесла готов проект за рекултивация на старото сметище на Плевен, който е на стойност 11 милиона лева. "Ако не бъде извършена тази дейност, ще трябва да плащаме непосилни санкции", коментира Стойков.

Той изрази надежда, че бъдещото правителство ще осигури изпълнението на този проект с остатъчни средства от екопрограми и фондове на екоминистерството, за да не се стигне до глоби, предава БТА.