В Плевен приложиха лечение на колянна става с течен имплант

Екип ортопеди от Плевен за първи път в България и Източна Европа приложи иновативен метод с течен имплант за лечение на колянна става

Екип ортопеди от Плевен за първи път в България и Източна Европа приложи иновативен метод с течен имплант за лечение на колянна става. Това съобщи в пресклуба на БТА доц. Вихър Ковачев - ръководител на Университетската катедра по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Той уточни, чрез интервенцията е приложена на 56-годишна жена за покриване на хрущялни дефекти. Авангардната технология е алтернатива на поставянето на изкуствена става. В екипа на доц. Ковачев са асистентите д-р Христо Гигов, д-р Манчо Ковачев и д-р Емил Симеонов. Миниинвазивната хируругическа намеса е продължила 50 минути. С импланта се премахва началната артроза, изчезва болката и втвърдяването на тъканите. По думите на доц. Ковачев се избягват възможни рискове за усложнение и многократно се скъсява времето за възстановяване на оперирания. Около три седмици пациентът се придвижва с помощно средство, но няма болки и бързо се завръща към нормален начин на живот, поясни медикът.

Днес екипът ще извърши втора подобна операция. Пациентът е 23-годишен мъж, при който липсва част от хрущяла след травма в дясна колянна става.

Използването на течен имплант се прилага в световната медицина от две години - първи са лекарите в Квебек /Канада/, каза доц.Ковачев. Методът се използва често в САЩ и в Западна Европа. Манипулацията в Италия, например, струва 30 000 евро, а в Плевен - 5 000 лева. Плевенският екип ще предложи в бъдеще държавата да подпомага пациенти, които се нуждаят от поставяне на течен имплант, както го прави за протезирането, предава БТА.