Община Долна Митрополия организира 11-километров велопоход

Събитието е част от националната кампания "Да спортуваме заедно"

В периода 13-18 октомври на територията на цялата страна ще се проведе национална кампания „Да спортуваме заедно“, която има за цел популяризиране на резултатите от членството на България в ЕС, чрез изпълнените проекти със средства от Структурните фондове и Кохезионния фонд. Основен организатор на ниво област се явява съответния Областен информационен център (ОИЦ). Като такъв ОИЦ - Плевен със съдействието на Община Плевен и Дирекция „Програмиране на средствата от ЕС" в администрацията на Министерски съвет предвижда в рамките на инициативата да организира велопоход на територията на всеки един от 11 общински центъра в обхвата на област Плевен. В рамките на инициативата ще бъдат наградени двама участника във велопохода във всяка община, като печелившите ще бъдат определени чрез томбола. Наградите са по 1 велосипед в 2 диференцирани възрастови групи.

Община Долна Митрополия има идея велопоходът да се проведе на 15-ти октомври (сряда) с начален час 11:00 ч. по маршрут гр. Тръстеник - с. Победа – Защитена местност „Коридорите“ край с.Биволаре, съобщават от Общината. Разстоянието е 11 км. И тъй като велопоходът ще има за цел да популяризира постигнатите резултати от изпълнените проекти, допринасящи за подобряване на градската среда във всичките й аспекти и привлекателността на населеното място, ще бъде посетено Читалище „Неофит Рилски“ в гр. Тръстеник, на което е извършен частичен ремонт по проект „Общинска декада на културата и изкуството в град Тръстеник, община Долна Митрополия“, Бюджетна линия BG161PO001/1.1-10/2010, ОП "Регионално развитие".

Вторият обект, който ще бъде посетен по време на велопохода, е Защитена местност „Коридорите“ до с. Биволаре, която е залесена и е с осигурено постоянно видеонаблюдение на птиците по проект „Опазване и възстановяване на приоритетни видове и местообитания в Натура 2000 зона Вит и Защитена местност „Коридорите”, Бюджетна линия BG161PO005/10/3.0/2/20, ОП „Околна среда“.

Сборният пункт на събитието е пред Читалище „Неофит Рилски“ в гр. Тръстеник. Дневният ред включва: 10.30ч. – регистрация на участниците, попълване на декларация за участие , провеждане на инструктаж 11.00ч. – откриване с кратка информация за регламента на събитието, изпълнените от Община Долна Митрополия проекти със средства от фондовете на ЕС и тръгване по маршрута гр. Тръстеник - с. Победа – Защитена местност „Коридорите“ край с.Биволаре 12.00ч. – пристигане на финала на велопохода, кратка информация за екологичния проект и защитените зони на територията на общината, провеждане на томбола и награждаване Участниците трябва да използват собствени велосипеди.

Желаещите да участват ученици е необходимо да представят декларация за съгласие за участие от родител . По време на велопохода ще бъде осигурено медицинско лице и полицейско присъствие. Желаещите да участват във велопохода  трябва да изпратят трите си имена, населено място и възраст до 12:00 ч. на 10.10.2014 г. на следния e-mail: [email protected], на вниманието на г-жа Таня Николова – началник отдел „ЕИПП“. При неблагоприятна метеорологична обстановка организаторите си запазват правото на промени в маршрута.