"Есента в Кайлъка" - художници ще рисуват на открито

Под мотото "Есента в Кайлъка" в плевенския парк започва пленер с участието на осем професионални живописци

Под мотото "Есента в Кайлъка" в прочутия плевенски парк започва пленер с участието на осем професионални живописци. Това съобщи за БТА Теодора Колева - ръководител на проекта, финансиран от местната община.

Изявени майстори на четката - членове на Представителството са Съюза на българските художници в Плевен - Константин Симеонов, Юри Буков, Сашо Камбуров, Любомир Йотов, Хинко Хинков, Петко Петков, Нина Петрова и Павлин Ковачев - ще рисуват на открито в защитената местност до 23 октомври.

"Идеята е да извадим на показ процеса на създаване на една творба, за да разкрием пред публиката тайнството да се създава изкуство", каза Колева. Редом с професионалистите ще са и осем малки художници, на възраст между 10 до 18 години, които са рисували в свободното си време в занималнята към Артцентъра "Плевен". Всичко, което сътворят участниците в пленера, ще бъде представено пред публика на 30 октомври от 17.30 ч. в зала "Христо Бояджиев". Отсега художниците са решили да дарят на Общинския съвет по една от най-хубавите картини, създадени на пленера, за да украсят с тях залата за заседания на Съвета.

Официалното откриване на проявата е днес от 10.30 ч. в партерната част на парка "Кайлъка" /до езерото с лодките/.