Историята, празниците и сватбите в село Брест събрани в книга

"От Петковден до Петковден" е втората книга на Венета Йочева

По случай днешния църковен празник Св. Петка Българска, на 13 октомври Венета Йочева от с. Брест представи пред обществеността книгата си „От Петковден до Петковден”. Домакин на събитието беше НЧ „Никола Вапцаров”. Много гости уважиха авторката и труда й: Красимир Каракачанов и други народни представители от ВМРО, заместник кметовете на община Гулянци – Владимир Дюлгеров и Паскал Пиличев, кмета на Брест Любомир Божинов, представители на общинската и кметска администрация, общественици, спонсори, близки и приятели на Венета Йочева.

Празника започна с литературно-музикална програма с участието на църковен хор от село Сомовит и самодейци от село Брест. Авторката направи кратко резюме на творбата си и разказа вълнуващите и не винаги леки моменти, съпътствали я от зараждането на идеята до излизането на книгата от печат. Венета Йочева благодари на всички оказали й материална и морална подкрепа. За приноса си към община Гулянци тя бе наградена с почетен плакет от кмета на Община Гулянци, получи цветя, поздравителни адреси и подаръци от своите гости. Венета Йочева получи и най-голямата награда като творец – признание и благодарност от своите съселяни и кмета на селото Любомир Божинов, за това, че в 200 страници е събрала голяма част от празника и делника в Брест през годините и тези страници ще останат за поколенията основен писмен източник на исторически факти от собствената им история.Книгата „От Петковден до Петковден” е едно своеобразно пътуване през 12 месечния цикъл на живота в селото. Увлекателно и леко авторката редува празниците с трудовите делници, започвайки с храмовия празник на Брест – Петковден и интересната история за построяването на храма. Книгата съдържа много факти и разкази, уникални снимки, предоставени от брестенски семейства, запечатали впечатляващи моменти от сватби и тържества, църковни празници, жътва, гроздобер, селскостопанска работа, бит, нрави и култура. Кадри, запечатали очарованието и самобитността на този край. Държейки книгата в ръце, човек има усещането, че се докосва до една малка, но изключително богата и важна частица история, значимостта, на която не се изчерпва със село Брест и жителите му.

„От Петковден до Петковден” е втора книга за Венета Йочева. Първата е „Човекът радио или спомен за Бики”. Автор е и на десетки публикации в периодичния печат. Родена е на 14.02.1947 година в с. Брест. Завършила е ИНДУ гр. Плевен. През 2004 година се пенсионира като директор на ОДЗ „Щастливо детство” с. Брест. Активно се занимава с обществена и културна дейност. Председател е на Читалищното настоятелство при НЧ „Н. Вапцаров”. Омъжена е, има дъщеря и една внучка, чието дело е рисунката на църквата „Св. Петка” за корицата на новата й книга.