6000 млечни продукта дариха на нуждаещи се от Сдружение "България си ти!"

Община Плевен с подкрепа към сдружението

В Световния ден на прехраната (16 октомври) Българската хранителна банка предостави 6000 млечни продукта за подпомагане на нуждаещи се хора. В четвъртък бусовете на Сдружение „България си ти!“ отново обиколиха множество населени места, за да подпомогнат с продуктите многодетни семейства, социално слаби, деца и възрастни хора в социални институции и множество уязвими социални групи, информират от сдружението. 

Първата „спирка“ на „България си ти!“ беше село Лютиброд, където посетихме бедното многодетно българско семейство Петкови, чийто дом през април се подпали от късо съединение на електрическата инсталация. Там ни посрещна баба Мария, която се грижи за шестте си внучета и не спря да благодари за помощта. Кметът на Лютиброд г-н Иван Коцев ни съдейства продуктите да достигнат и до другите нуждаещи се жители на селото. Той бе много благодарен и изрази готовност и за в бъдеще да се включва в подобни начинания.

В Каменно поле продуктите достигнаха до нуждаещи се хора благодарение на координатора ни Георги Горанов. Във Враца екипът ни посети множество социални институции за деца и възрастни. Сред тях бе и Дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров“, където малчуганите активно участваха в разтоварването с усмивка на уста. В ЦДГ „Вълшебница“ директорката и персоналът ни посрещнаха с много ентусиазъм. Там се обучава и 4-годишната Хана-Елена, която е родом от Великобритания и днес има рожден ден. Напук на всички новини за отношението на българи към чужденци, момичето и родителите й нямат притеснения. Въпреки че в градината преобладават деца от ромски произход и това, че тя все още трудно говори български, те си играят и учат заедно успешно.

В Дома за стари хора „Зора“ възрастните хора бяха много щастливи от появата ни, не само заради продуктите, а най-вече заради вниманието ни. На тръгване от там те ни пожелаха: „Лек път! Ще Ви чакаме! Пак да дойдете, не ни забравяйте“ . В Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Зорница“, директорката събра всички на едно място, за да им връчим продуктите и да ни покажат рисунките си.

В град Плевен всички отново ни посрещнаха с радост и благодарност. За да достигнат продуктите до хората получихме подкрепа от Община Плевен и Община Враца. А в селата Видраре и Разлив, въпреки късния час, в който ги посетихме (след 20 ч.), и дъжда, децата от домовете, ни посрещнаха усмихнати отвън и се включиха в разтоварването.