Военните от Белене проведоха занятие с ученици от клуб „Приятели на армията”.

Занятията на клуба ще се провеждат един път месечно

Във военно формирование 28880 - Белене се проведе първото за тази учебна година занятие с ученици от ОУ „Васил Левски”, участници в клуб „Приятели на армията”. Темата на занятието бе „Оказване на първа медицинска помощ”.

Началникът на Медицинския пункт на формированието майор д-р Иво Цочев запозна децата с видовете кръвотечение и физиологичните промени, които настъпват в организма вследствие на това, както и с принципите на временното кръвоспиране. Участниците в клуба с нескрит интерес слушаха разясненията на д-р Цочев и под негово ръководство упражниха способи за временно кръвоспиране с щатни и подръчни средства, както и начина за налагане на турникет и компресивни превръзки.

Занятията на клуба ще се провеждат един път месечно, както и през предходните две години. В плана за провеждането им през учебната 2014/2015 година са включени нови теми, с които да се поддържа интереса на децата и да им се покаже колко важна и значима е военната професия. Капитан Николай Йорданов, който е ръководител на клуба, поздрави децата и ги запозна накратко със следващите занятия, които ще се състоят през месец ноември.

Освен учениците от ОУ „Васил Левски”, в следващото занятие на клуба ще се включат и учениците от СОУ „Димчо Дебелянов” в град Белене, изявили желание за членство в клуба.