11 язовира в Плевенско са в предаварийно състояние

В Плевен и в региона са проверени всичките 42 потенциално опасни язовира - всички са в неизправност

В Плевен и в региона са проверени всичките 42 потенциално опасни язовира - 11 от тях са в предаварийно състояние. Това съобщи областният управител арх. Бойко Балтаков, предава БТА.

Сред водните съоръжения, които се нуждаят от ремонт, са язовирите в парка "Кайлъка", както и тези в Славяново, Бохот, Николаево. За рисковите водоеми, разположени над 100-хилядния Плевен, са нужни най-малко 19 000 лева за изготвяне на проект за отстраняване на техническите неизправности.

Областната администрация подготвя доклад за състоянието на язовирите по искане на министъра на вътрешните работи. В документа ще бъдат посочени нужните средства за съоръженията, които се нуждаят от спешен ремонт, поясни арх. Балтаков. По негово разпореждане междуведомствена комисия е извършила от 29 септември до 16 октомври т.г. огледи на всичките 131 водни обекта, на 35 диги, нивото на проходимост на 28 речни участъци. Експертите са установили, че на територията на областта няма нито един напълно изправен язовир. Специалистите са издали предписания, в които са задължили собствениците им да отстранят констатираните нередности.