Първа копка на претоварна площадка за битови отпадъци направиха в Павликени

Обектът ще се изпълнява в рамките на проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски - Никопол"

На 22 октомври 2014 г., стартираха строителните работи по изграждане на „Площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване в превозни средства за дълги разстояния”, в землището на град Павликени. Гости на организираното по повода тържество бяха Архимандрит Георги – архиерейски наместник на Паликенска църковна епархия, кметовете на общините партньори, председателите на общински съвети от региона, представители на фирми и граждани.

Обектът ще се изпълнява в рамките на проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски - Никопол", който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” в партньорство между пет общини: Никопол, Свищов, Павликени, Левски и Белене.

Община Никопол е водещата организация по проекта, а общата му стойност възлиза на 43 170 924,24 лв., като 40 752 469,76 лв. са по Оперативната програма "Околна среда", а 2 418 454,48 лв. е съфинансирането от общинските бюджети.

Основните строителни дейности се извършват на площадката в с. Санадиново – община Никопол, но поради голямата отдалеченост на Община Павликени, проектът предвижда и изграждането на площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване в превозни средства за дълги разстояния, която ще бъде разположена в землището на община Павликени.

Стартът на строителните работи по изпълнението на одобрения проект бе даден точно преди една година на площадката в с. Санадиново. Там, върху площ от 173,981 дка. ще бъде разположен Регионалният център за управление на отпадъците и повечето от предвидените инсталации за управление на отпадъците в региона: Депо за неопасни отпадъци; Комбинирана инсталация за сепариране; Съоръжения за компостиране; Административни сгради; Вътрешни пътища; Зона, запазена за съхранение на почвата и бъдещото разширяване на площадката;Довеждащата техническа инфраструктура - ВиК, електроснабдяване, довеждащ път.

Изпълнението на Проекта до края на 2015 год. ще доведе до създаване на условия за изпълнение на изискванията на националното и европейското законодателство, както и на изискванията за изграждане на инфраструктура за управление на битовите отпадъци.