Червенобрежка връзка в най-добрия български роман

Кметът на Червен бряг поздрави Деница Дилова за големия успех

Деница Дилова от Червен бряг стана победителката в Националния конкурс на издателство „Сиела” за Нов български роман. Ръкописът, с работно заглавие „Непорочна практика”, бе избран сред 460-те предложени творби с обещанието, че това ще е следващия любим роман на българите. Победителката спечели 3000 лева първоначален авторски хонорар, разпространение в книжарските вериги на страната и рекламна кампания за популяризиране на автора и книгата.

Кметът на Община Червен бряг, Павлин Филльовски поздрави Деница за големия успех. „Ще се радвам да приемете нашата покана да представите новата си книга в Червен бряг. Уверявам Ви, че тук ще намерите радушен прием, както сред събратята Ви по перо, така и от всички четящи хора”, написа още в обръщението си г-н Фильовски.

Веднага след обявяване на наградата, на страницата си във Фейсбук Деница събра десетки поздравления от съгражданите си от Червен бряг.

„Трогната съм от топлото и мило отношение, не съм очаквала така да ми се зарадват в Червен бряг”, сподели Деница и обеща, първото представяне на романа, след официалната му промоция в София, да е именно в родния й град. Още повече, че част от историите в книгата са свързани с детството й в Червен бряг, с конкретни хора и събития, дали отражение върху оформянето на нейния мироглед и ценности.

Деница Дилова е дъщеря на известния червенобрежки художник Веселин Дилов, брат на писателя фантаст Любен Дилов. Израснала е в Червен бряг, но по-късно заминава в Разград, където от 2006 е главен редактор на „Лудогорски вестник”. С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса "Очи за себе си" (ХуЛите), през 2008 г. взема първи места в литературните конкурси на Public Republic и Литературата днес. През 2010 г. печели Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010). До момента има издадена една книга – разкази с рецепти „Тънкости на приготвянето”. „Непорочна практика” е първия й роман и с него именно става победител в конкурса на издателство „Сиела”.