Разполагат 300 офицери на Многонационалните сили в Плевен

Областният съвет за развитие в Плевен подкрепи предложението за разполагане на Щаба на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа в града

Областният съвет за развитие в Плевен подкрепи предложението на Областния управител арх.Бойко Балтаков Щабът на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа /СИИБРИГ/SEEBRIG/ да бъде разположен в базата на бившата Школа за запасни офицери в града за следващия период.

Съветът е възложил на областния управител да изготви предложение до президента, министър-председателя и до министъра на отбраната на Република България. Щабът в момента е разположен в Лариса /Гърция/ като през 2015 г. предстои предислоцирането му, което се извършва съгласно сключения договор, на ротационен принцип. Личният му състав е 350 човека. Решението за създаване на Многонационалните мирни сили в Източна Европа е взето през октомври 1998 г., а целта е да се развиват добросъседските отношения между отделните страни в областта на отбраната и сигурността.

Според областния управител Плевенска област има изградена добра военна инфраструктура - до Плевен е разположен Авиационен факултет, разполагащ с летище, а в Белене се намира 55-та инженерно-сапьорна бригада.

На заседанието е приета и Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен по проект за развитие на трансграничния регион Румъния-България. Подкрепена е инициативата на Общински съвет-Плевен за мемориални плочи и възстановяване на паметника на полковник Каварналиев в Дойран и изграждането на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия пред музея в Плевен, предава БТА.