Плевен подари бюст на Скобелев на руски музей

В Централния музей на въоръжените сили на Русия се състоя тържествена церемония по излагането на подарения от България бюст на генерал Михаил Скобелев

В Централния музей на въоръжените сили на Русия в Москва се състоя тържествена церемония по излагането в експозицията на музея на подарения от България бюст на генерал Михаил Скобелев.

Бюстът е дарен от град Плевен и от днес е показан на руската публика със съдействието на българското посолство в Москва. В словото си на церемонията българският посланик г-н Бойко Коцев подчерта, че събитието още веднъж свидетелства за многовековната дружба между българския и руския народи, скрепена с пролятата кръв на българските опълченци и руски войници по време на Руско-турската война.

“Уверен съм, че общите исторически, духовни и религиозни корени на България и Русия винаги ще останат живи и силни”, заяви посланик Коцев. Бюстът не генерал Скобелев е разположен в музейната зала, посветена на Руско-турската освободителна война. Той е част от експозицията, посветена на генерал Скобелев и неговото дело.

Директорът на музея Александър Никонов подчерта, че той ще обогати експозицията на музея и ще даде възможност на посетителите да се запознаят с величието на генерала. На тържествената церемония присъства още делегация от град Плевен, водена от кмета на града Димитър Стойков, високопоставени представители на руското Министерство на отбраната, представители на московските общински власти, на Съюза на приятелите на България.