13-годишен открадна "Форд", катастрофира в Буковлък

Невръстният крадец имал над 8 регистрирани кражби на автомобили, пращат го в интернат

На 30 октомври в 7.10 часа в 01 РУП – Плевен е получен сигнал за противозаконно отнет лек автомобил "Форд Фиеста", паркиран на улица "Георги С. Раковски" в Плевен. По информация на собственичката престъплението е извършено през нощта – за времето от 23 часа на 29 октомври до 7:10 часа на 30 октомври.

От извършените оперативни действия автомобилът е установен в село Буковлък, катастрофирал в ограда на къща. При автопроизшествието са нанесени значителни материални щети по "Форд"-а. Установен е извършителят – 13-годишен от Плевен. Изяснено е, че момчето е влязло в колата като е счупило стъкло. Подкарал е автомобилът и се е возил до катастрофата в село Буковлък. Уведомен е прокурор от РП – Плевен за престъпление по чл. 346, ал.2, т.1 във връзка с ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

Това не е първото противозаконно отнемане на дееца.  13-годишният е записал над 8 кражби на коли, показва справката на МВР. С него продължително са работили инспектори от детската педагогическа стая. Многократно е разговаряно с родителите му. Има налагани възпитателни мерки и има обществен възпитател. Превантивната работа не е оказала нужното въздействие и затова му е наложена по-тежка мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – чл.13, ал.1, т.11 – «настаняване в социално педаогогически интернат». Има съдебно решение на Плевенски Районен съд от 7 октомври 2014 година, и сега се изчаква регламентирания срок за обжалване и след това съдебното решение, заедно с другите документи ще бъдат изпратени в Местната комисия за борба с противообщестевните прояви на малолетни и непълонлетни при Община Плевен. Впоследствие материалите ще бъдат изпратени в Министерство на образованието. След получаване на писмо от Министерството на образованието за настаняване в интернат, 13-годишният ще бъде приведен в социално заведение.