Балетната школа при читалище "Съгласие 1869" отбеляза 60 години

60 gодини от създаването на Балетната школа при читалище "Съгласие 1869"

Със затрогваща и омагьосващо красива вечер-спектакъл, Балетната школа при читалище "Съгласие 1869" отбеляза 60 години от своето създаване.

Пред многобройните зрители в зала "Емил Димитров" една след друга се сменяха картините от един фантастичен филм, подчинен на любовта към танца. Бивши и настоящи възпитаници на първата балетна школа в страната за пореден път "изтанцуваха" мечтите си пред публика. Те споделиха част от спомените си с водещия Асен Антонов, който влезе в ролята на интервюиращ и който също е бил част от школата преди 50 години.

Специални гости на вечерта бяха Светлана Павлова и Даниел Тичков - артист-балетисти в Русенската опера. Светлана е възпитаничка на плевенската Балетна школа. Завършила е "Право", но е избрала да свърже професионалния си път с балета. Две от порасналите момичета на школата - Маня Николова и Валя Козовска, днес предават любовта си към балета и своите умения на своите ученици. В 60-годишнината на школата са вплетени 38 години творческа дейност на една жена, която с неизчерпаема творческа енергия и всеотдайност сбъдва мечтите на стотици деца да танцуват балет - доайена на школата Виолета Радева, носител на орден "Кирил и Методий" I степен и заслужил гражданин на Плевен. Със затрогващите си думи на признание и благодарност тя накара присъстващите за миг да се смълчат, а после с бури аплодисменти да посрещнат финалния танц на вечерта, събрал миналото, настоящето и бъдещето на Балетната школа.

Зам.-кметът Стефан Петков и началникът на отдел "Култура и образование" Соня Маринова връчиха поздравителния адрес от кмета на община Плевен към читалище "Съгласие". Вечерта-спектакъл „Поколения“ е третата, последна проява в рамките на проекта „145 години читалище „Съгласие 1869″, който се осъществява с финансовото съдействие на Община Плевен. Проектът се разработва по повод годишнината и включва инициативи, с които се подчертава значимостта на читалището като основополагаща културна институция в Плевен и региона.