Акад. Богдан Петрунов: Науката е мощен икономически фактор

Акад. Петрунов каза, че в САЩ около 40-50 на сто от средствата за наука идват от частния бизнес чрез публично-частно партньорство

Науката е мощен икономически фактор за развитие на обществото, но у нас за нея не се отделят достатъчно средства. Това заяви в Плевен акад. Богдан Петрунов - председател на Съвета на настоятелите на Медицинския университет в града.

Той посочи, че за наука у нас се отделят 0.45 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/, а за развитието на медицинската наука отиват 0.12 на сто. Българският учен уточни, че от тези средства 0.25 на сто се влагат за изследователска дейност в медицината. Академикът посочи, че по размер на инвестициите за наука Европа сериозно изостава от САЩ. По думите му ЕС отделя в момента за медицински изследвания 0.17 на сто от БВП, като предвижда до 2020 г. този дял да достигне 0.25 на сто. Според Петрунов особено е важна за обществото изследователската работа в медицината, като в сравнение със страните членки на ЕС България е сред изоставащите в класацията за внедряване на иновациите, предава БТА.

Акад. Петрунов каза, че в САЩ около 40-50 на сто от средствата за наука идват от частния бизнес чрез публично-частно партньорство. Този начин за привличане на инвестиции за наука се препоръчва и от ЕС, но според него у нас законодателството в тази сфера не е ефективно. Акад. Петрунов посочи университета в Плевен като един от най-динамично развиващите у нас. Той е убеден, че това се дължи на бързото внедряване на съвременните технологии, на науката в практиката, особено в борбата с рака. Ученият се аргументира с въведената роботизирана хирургия в Плевен и успешното практикуване на метода "хайфу". Акад. Петрунов бе гост на Медицинския университет в града по повод на неговата 40-годишнина.