Четвъртокласник направи фурор на Европейското по шахмат

Успешно представяне на Валентин Митев на Европейското първенство по шахмат в Грузия

Десетгодишният състезател на СКШ "Плевен XXI" Валентин Митев зае престижното двадесето място на Европейското първенство по класически шахмат в Батуми, Грузия, което се проведе от 18 до 29-ти октомври. Малкият плевенски шахматист направи силно представяне в най-трудната възрастова група момчета до 10 години, сред многобройната конкуренция от 121 шахматисти.

Tипично за дебютант на такова голямо международно състезание, в първите партии Валентин не можа да преодолее смущението си и да се концентрира максимално в играта. Редуваше загуби и победи, което сковаваше играта му и преди почивния ден бе с актив от 2,5 точки от 5 възможни. В последните 4 кръга обаче малкият шахматист се мобилизира, игра безупречно, демонстрира своята класа и стремеж към по-добро класиране.

След успешна серия от 3,5 точки от 4 възможни Валентин завърши с 6 точки от 9 изиграни партии и зае 20-то място. Едно представяне, вдъхващо увереност и оптимизъм. Поредният успех на четвъртокласника от НУ "Христо Ботев" Плевен е награда за положения труд, за помощта, която му оказва треньорката мс Христинка Илиева, за грижите, които полагат за неговото развитие родителите му и СКШ "Плевен XXI". Участието на Валентин Митев и на неговата треньорка мс Христинка Илиева на това Европейско първенство бе частично финансирано и от Община Плевен, за което Управителният съвет на плевенския клуб сърдечно благодари.