Делегация от Община Плевен посети Москва (Снимки)

Официална делегация от Община Плевен, водена от кмета проф. д-р Димитър Стойков, посети Москва

Официална делегация от Община Плевен, водена от кмета проф. д-р Димитър Стойков, посети Москва. Повод бяха преговорите за развитие на партньорските отношения с Централния административен окръг /ЦАО/ на руската столица и връчване бюст паметник на ген. М. Д. Скобелев - дарение от Община Плевен, на Централния музей на въоръжените сили.

Делегацията осъществи среща с префекта на ЦАО г-н Виктор Фуер и неговия заместник Сергей Травкин. По време на разговорите беше обсъдена навършващата се през 2016 год. петнадесетгодишнина от подписването на договора за установяване на партньорски отношения между Плевен и ЦАО и нейното честване. Конкретни предложения за отбелязването на годишнината ще бъдат дискутирани идната година по време на посещение на делегация на ЦАО по повод Празника на Плевен 15 май. Сред темите на срещата бяха възможностите за популяризиране на Плевен като туристическа дестинация в руската страна, поддържането на паметниците на руската бойна слава, както и обменът на ученически групи.

На церемония в Централния музей на въоръжените сили на Русия проф. д-р Димитър Стойков и заместник-префектът на ЦАО Сергей Травкин откриха дарения от Община Плевен бюст паметник на ген. М. Д. Скобелев. На събитието присъстваха Посланикът на България в Русия Бойко Коцев и представители на дипломатическата ни мисия, представители на Министерството на отбраната на Русия, членове на организацията Съюз на приятелите на България, членове на Руския комитет за увековечаване паметта на ген. М. Д. Скобелев, медии. Дареният бюст паметник е копие на скулптурата на известния плевенски автор Ангел Спасов и е разположен в експозицията, посветена на Руско-турската освободителна война 1877-78 г.

„Михаил Дмитриевич Скобелев е най-младият генерал в Руско- турската освободителна война, изтъкнат пълководец, незнаещ поражения. Белият генерал, героят на Плевен и негов пръв губернатор след Освобождението. Неговият военен талант му спечели слава и безсмъртие не само при боевете при Плевен, но и при форсирането на Дунав, превземането на Ловеч, зимното преминаване на Стара планина, боевете при Шейново и Одрин. Нека в този ден си спомним думите на епископ Дмитриевски Амвросий, казани на гроба на ген. Скобелев: “Отечеството погребва милия си син, всички ние оплакваме близкия, родния ни по дух човек. Плачи за него, руско войнство. Той беше част от теб и твоето украшение. Плачи руско селячество, той беше баща на децата ви, тези чудесни наши редови воини, с които той по братски е делил труда и лишенията. Плачи, руски народе, в него се биеше пулса на твоя живот...” Името на ген. Скобелев свързва завинаги нашите народи, превръщайки се в символ на саможертвата на руските воини в името на Освобождението на България от петвековното турско робство. Всички ние се гордеем, че преди седем години с изключителното съдействие на Централния административен окръг в Плевен беше открит величествен паметник на Белия генерал в началото на едноименния булевард. За да напомня за героизма, братството и високата цена на българската свобода! Поклон пред паметта на ген. Скобелев и всички воини, отдали живота си за България! Вечен да е споменът за тях!", каза в словото си проф. д-р Димитър Стойков.