Такса смет да се събира на човек

Председателят на Общинския съвет в Плевен смята, че е най-добре такса смет да се събира на човек

Председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов смята, че е най-добре такса смет да се събира на човек от населението.

Ангелов уточни, че Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ ще направи предложение до парламента промените за събиране на такса битови отпадъци да се отложат за 2016 г. По думите му причина за това е, че все още не е готова методиката за определяне на размера й. Решението е взето на заседание на УС на НСОРБ, каза Ангелов, който е член на Контролния съвет.

НСОРБ има разработени 3-4 варианта за начина на определяне на таксата. Те ще бъдат предложени на Министерството на околната среда и водите. Готови сме да работим с негови експерти, за да се достигне до най-доброто решение за общините, допълни Ангелов. Той прогнозира, че след промените е възможно семействата да отделят с около една трета повече средства от досегашните. Промяната в методиката се налага от изискванията на Европейския съюз. Страната ни има време до 2017 г. да въведе новата методика, коментира Ангелов. Председателят на плевенския Общински съвет е бил в състава на делегация на НСОРБ в Русия, където са обсъдени отношенията между побратимените градове на двете страни. Подкрепена е идеята в Българската търговско-промишлена палата в Москва да бъде организирана постоянна изложба на българските общини, предава БТА.