Предлагат създаването на фонд "Общинска солидарност"

От изключително значение е общините при бедствена ситуация да получат незабавно парична подкрепа, смята председателят на ОбС-Плевен

От изключително значение е общините при бедствена ситуация да могат да получат незабавно парична подкрепа. Това заяви председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов - член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, предава БТА.

Той добави, че средствата са нужни веднага, за да се справи общинското ръководство с възникналите проблеми в първите часове на бедствието - да се помогне на пострадали, за най-неотложни неща като вода, храна, облекло. Ангелов поясни, че с тази цел на Общото събрание на НСОРБ в началото на декември ще бъде разгледано предложение за създаване на Фонд "Общинска солидарност". Идеята вече е обсъдена на заседание на Управителния съвет на сдружението в края на октомври т.г. Целта е фондът да предоставя тази незабавна парична помощ, преди да са отпуснати средства от държавния фонд за бедствия и аварии. Предложението предвижда общините да правят годишна вноска във фонда, размерът на която предстои да бъде уточнен, но вероятно ще бъде между 1 000 и 3 000 лева, каза Ангелов. При възникнала необходимост общините ще могат в рамките на няколко дни след началото на бедствието да получат парите - от три до пет пъти по-голяма сума от направената вноска във фонда. Помощта ще бъде безлихвена, но ще се връща от общините, когато това стане възможно, допълни председателят на Общинския съвет в Плевен.