Експерти анализираха социално - икономическата ситуация в Плевен

Областна администрация разработи аналитични "Планове за изпълнение"

Eкип експерти от Областна администрация - Плевен участва във Финална конференция и среща на Направляващ комитет по проект URMA "Градско-селски партньорства в метрополните зони", по програма INTERREG IVC с финансовата подкрепа на ЕФРР, която се проведе в Брюксел.

На нея бяха представени финалните резултати от дейностите през последните две години. Бяха раздадени печатни рекламни материали, които са предназначени за целевите групи и заинтересовани страни в плевенска област, с цел популяризиране на проекта и резултатите от него в регионите на партньорите.

На втория ден от посещението се проведоха панелни дискусии, на които бяха представени проектите за комплексно развитие на туризъм в защитена местност Кайлъка и резултатите от дейността на Областен информационен център. На Конференцията и панелните дискусии присъстваха представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвместни технически секретариати по програмите за европейско териториално сътрудничество.

В рамките на проекта Областна администрация - Плевен разработи така наречените „Планове за изпълнение". По своята същност те представляват анализ на социално - икономическата ситуация в област Плевен, по отношение на регионалното развитие, изследване на потенциала за иновации, ПЧП и междуобщинско сътрудничество, с цел да се инициират и подкрепят градско-селски партньорства. Финален етап в подготовката им е разработването на препоръки на базата на анализа, които да бъдат предоставени на всички общини и заинтересовани страни в рамките на областта, които ще могат по този начин безвъзмездно да се възползват от знанието и опита, достигнати в рамките на двугодишните усилия на Областна администрация в сферата на общото регионално развитие посредством общи цели, усилия и резултати.

По проект URMA ОА-Плевен е партньор № 9. Продължителността на проекта е 01.01.2012 до 31.12.2014 г. Общият бюджет на проекта е 1,7 млн. евро. Дейностите, по които Областна администрация - Плевен е първа сред другите партньори са публичност и изготвяне на „Планове за изпълнение".