Циганското лято носи нов грип

Висока е заболеваемостта в Плевен и още няколко града

Циганското лято ни докара и нов вирус. Личните лекари предупреждават, че по-високите температури спомагат за разпространението на бацила, който в момента пълни поликлиниките. Касае се за инфекция, която засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура. Характерни симптоми са още повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.

Само в последната седмица болните са се увеличили двойно, сочат данните на епидемиолозите. Най-засегната е София-област, където са заразени над 130 души на 10 000 население. Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив.

Въпреки това епидемия не ни очаква. Както и дълго циганско лято. Високите температури в страната ще се задържат най-много седмица. След това живакът в термометрите ще почне постепенно да пада. Под нулата обаче ще бъде само в края на ноември в малките часове на нощта. Иначе температурите ще варират от 10 до 19 градуса през деня и между 5 и -1 през нощта. Сняг може да вали едва в началото на месец декември. Тогава се очаква у нас да има и по-сериозна грипна заболеваемост от трите вече познати щама у нас - "Калифорния", "Масачузетс" и "Тексас", пише "Стандарт".