В Плевен стартира третата шахматна верига "Млад гросмайстор"

Шахматен клуб "Плевен XXI" е един от партньорите в проекта "Надеждите на България"

На 22 и 23-ти ноември 2014г. в хотел "Балкан" ще се проведе Първият турнир от веригата "Млад гросмайстор" за учебната 2014 - 2015 година. Надпреварата стартира в 11:00 ч. в съботния ден и приключва в неделя следобяд.

Според регламента право на участие имат ученици до 16 годишна възраст, които ще бъдат разделени в три турнира: Турнир А - за възрастови групи до 12 и до 16 години, момичета и момчета, с отделно класиране за двете групи. Турнир Б - за възрастова група до 10 години, момичета и момчета Турнир С - за възрастова група до 8 години, момичета и момчета.

Главен организатор на проявата е ШК "Веселин Топалов 2004" Варна, а финансирането е от Фондация "Америка за България". Целта е популяризиране на шахматната игра сред подрастващите и подсигуряване на свободен достъп до тренировки и състезания в пет шахматни центъра в страната.

Шахматен клуб "Плевен XXI" е един от партньорите в проекта "Надеждите на България" и заедно с клубове от Пловдив, Варна, Благоевград и Шумен за трета поредна година ще проведе пет ежемесечни турнира за ученици. Заелите първите четири места до 8, 10, 12 и 16 години на всеки турнир ще бъдат наградени с шахматна литература, а всички участници ще получат грамоти.

След изиграването на петте турнира в Плевен, ще бъдат излъчени 16 финалиста, по четири от всяка възрастова група, които ще придобият право на безплатно участие в Национален турнир "Надеждите на България" в град Трявна през месец май 2015 година. Призьорите от първо до четвърто място в генералното класиране от веригата в Плевен ще бъдат наградени с медали- златен, сребърен и два бронзови.

Турнирите са без такса за участие, ще се играят по Швейцарска система в 7 кръга при контрола 60 минути на състезател за цялата партия. В първото издание в Плевен се очаква да се включат над 60 деца от Плевен, Враца, Велико Търново и Червен бряг. Заявки за участие се подават на е-mail: [email protected]. Краен срок 20 ноември 2014г.