Подготвя се план за управление на риска от наводнения

Четирите басейнови дирекции в страната подготвят план за управление на риска от наводнения

Четирите басейнови дирекции в страната подготвят план за управление на риска от наводнения за периода 2016-2022 година. Той ще стане част от плана за управление на речните басейни. Това съобщиха директорите на четирите институции на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив.

Като основни причини за поредицата наводнения през това лято в страната Асен Личев, директор на дирекцията "Управление на водите" към МОСВ, посочи обилните дъждове - от два до пет пъти над нормата, и нерегламентираното строителство в или близо до речните корита и канали в населените места. Това, по думите му, задържа дълго време високи подпочвени води и така "всяка една капка дъжд се преобразува в повърхностен отток".

Конкретно за Мизия той посочи, че щетите са вследствие преди всичко на "остарялата система за защита от вредно въздействие, както и неизпълнението на закона за водите от страна на кметовете".

Освен това, допълни Личев, Басейновата дирекция - Плевен, не е била уведомена за съществуващия проблем, за да може служителите й да реагират с навременно предупреждение за висока вълна. "Ако дигата там не бе концентрирала цялата вода на територията на града, той нямаше да пострада толкова, и всъщност съоръжението предпази 2900 дка обработваема земя за сметка на населението", коментира Асен Личев.

В България има 560 реки с обща дължина 19 754 км, като близо 16 000 км от тях не са защитени с диги, съобщиха на пресконференцията.