Червен бряг ще има своя интегриран план

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”

С ускорени темпове и в изключително кратки срокове фирма „ВАМОС” ООД – дружеството, изпълнител на проекта, ще работи по изготвяне на Интегрирания план на Червен бряг, стана ясно по време на пресконференция по проект "Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Червен бряг", на която бе представен екипът, който ще разработва плана. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

"Целта е да имаме изготвен публичен стратегически документ, отчитащ баланса на интересите на местната власт, на бизнеса и най-вече на местната общност. Интегрираният план няма да е поредният план, а инструментът, чрез който ще се планира и управлява територията на Червен бряг в следващия програмен период. Планът ще стигне до конкретни проекти, което ще отвори възможност на града да се развива с помощта на европейските средства. Проектите, които бъдат заложени в този план, ще бъдат финансирани от бъдещата Оперативна програма "Регионално развитие", каза ръководителят на проекта, арх. Николай Симеонов.

Предстои изготвянето на целеви и проблемен анализ, който ще определи проблемите в териториалното развитие, местата на развитие, ще се оценят сравнителните предимства и ще се определят целевите зони за въздействие – зона с преобладаващ социален характер, зона с потенциал за икономическо развитие, зона с преобладаващи публични функции. След това ще се пристъпи към изготвяне на стратегическа рамка, която да формулира цели, мерки и приоритети за развитието на тези зони през следващия програмен период.

Кметът на Червен бряг, Павлин Фильовски акцентира, че стъпвайки на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, градът ще има възможност да кандидатства за европейски средства за проектиране. "Това ще бъде значителна икономическа помощ за общината, защото в тази програма не се изисква собствено участие. Ще ни даде и възможност да създадем изключително важни структуроопределящи проекти, за които ще търсим европейски средства", каза градоначалникът.

Пред присъстващите урбанистът доц. д-р Валери Иванов – ключов експерт по проекта, представи подробно същността и основните характеристики на ИПГВР и наблегна на факта, че той ще се разработва в съответствие с редица други стратегически документи, но най-вече, че всичко това се прави в полза на града и хората тук. В рамките на ИПГВР на град Червен бряг ще бъдат идентифицирани проблемите, потенциалите и приоритетите за развитие на града. Ще се направи задълбочен анализ на наличната материална среда, за да може да се предостави в последствие възможност за града да получи финансова подкрепа по Оперативните програми на Европейски съюз. По време на целия този процес обаче ще има възможност за публично участие, за публично-частни партньорства и най-вече - за координация и контрол.

Интегрираният план на Червен бряг ще положи основите на дългосрочна стратегия, която ще бележи развитието на града за години напред. Важността на този стратегически документ се определя и от това, той ще бъде ключов елемент по пътя към подобряването на качеството на живот, жизнената и работната среда, повишаване привлекателността на региона, развитието на бизнеса и привличането на нови инвестиции, както и за намаляване на социалните различия в града.